3 jun. 2012

Drukte over talentonderwijs

Sinds het actieplan van demissionair-minister van Bijsterveld is de aandacht voor talentonderwijs enorm toegenomen. De minister noemt het onderwijs voor excellente leerlingen. Met die term heb ik echt wel moeite. Het lijkt erop dat alleen leerlingen die excellent presteren hierbij zouden horen. Dit bedoelt zij echter niet, dus vandaar dat de term talentonderwijs wellicht beter op zijn plaats zou zijn.


Scherts over hoe ons onderwijs momenteel wordt vormgegeven: afgestemd op het gemiddelde kind.

De noodzaak voor beter aansluitend onderwijs voor deze leerlingen dringt op steeds meer plekken door. Er ontstaan momenteel veel initiatieven om getalenteerde kinderen betere onderwijsbegeleiding te geven. Zo wordt er eindelijk in onze hoofdstad fulltime onderwijs geregeld voor deze groep. Ik wil graag een paar andere interessante initiatieven met je delen.

Mannetje op de radio
Afgelopen week was Tijl Koenderink van Novilo op de radio te horen in het programma Casa Luna. Hij gaf een heel interessant interview over hoogbegaafdheid, de aanpak van leerkrachten, hoe het anders kan en vertelt over zijn eigen leven met hoogbegaafdheid. Ik ken hem al een tijdje van zijn video’s waarin hij al liet zien dat hij heel duidelijk kan uitleggen wat de struikelblokken voor hoogbegaafde leerlingen zijn en hoe je daar mee kunt omgaan. In dit interview geeft hij ook op heel heldere wijze antwoord op de vragen die hem gesteld worden. Een aanrader om eens goed te beluisteren!

Nieuw boek voor de onderwijspraktijk
Novilo geeft binnenkort ook een boek uit: De 7 uitdagingen. Via deze link kun je alvast de eerste 4 hoofdstukken toegestuurd krijgen. Ik vond deze hoofdstukken heel helder, vol met voorbeelden en zeer praktijkgericht. Wanneer je met onderwijs voor deze doelgroep aan de slag wilt, kun je aan de hand van de genoemde 7 uitdagingen een eind de goede richting inslaan. Het volledige boek, dat ik besteld heb, is nog in bezit van de postbode, dus daar kan ik je nog niet verder over vertellen, helaas. Maar de eerste hoofdstukken zijn zeer uitnodigend!

TOPplan
Een ander mooi initiatief is bedacht door de denktank achter TOPPLAN. Zij hebben een organisatieplan ontworpen voor het vormgeven van compleet passend onderwijs aan begaafden (dus zowel meer- en hoogbegaafden). Zij stellen dit aan schoolbesturen belangeloos (!) ter beschikking. Het TOPPLAN is gericht op organisaties vanaf 3500 leerlingen, waarin gemiddeld 560 begaafde leerlingen (16% van totaal) meer uitdaging nodig hebben dan vaak tot nu toe wordt gegeven. Het is dus een plan voor het bestuur, gratis en voor niets! Leg dit maar eens op het bureau van je directeur!

Andere interessante hb-dingetjes
  • Ken je de blogs van DiLima al? Een verfrissende kijk op hoogbegaafdheidsthema’s.
  • Al eens gehoord van het Vooroordelenspel? Er is nu ook een juniorvariant. Iets voor jouw klas?

Weet jij nog een interessant item over dit onderwerp? Laat het hieronder dan weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten